Genel olarak zaman ve şartlardan sebep eskiye nazaran insanların odaklanmaları da çok ciddi değişmeler olmuştur. Teknolojinin bu hayli yoğun bir şekilde hayatımıza entegre olması kuskusuz insanı aynı anda birden fazla işi yapma eğilimine itmiştir. Bu da akabinde odaklanma sorunu gibi bir sorunla bizi karşı karşıya bırakmaktadır.
Aslında her insanda birazda olsa bu sorun vardır. Dedim ya şimdiki zamanda insanın dikkatinin dağılmaması kendisini sadece bir şeye verip dış etkenlerden etkilenmemesi cidden çok zor. Önemli olan odaklanma sorununu en aza indirebilmektir. Ders çalışırken, kitap okurken, bir iş yaparken, bir şeyi takip ederken, bir araştırma yaparken dikkatiniz dağılıyor ve kendinizi veremiyor odaklanamıyorsanız o zaman sizde odaklanma sorunu var demektir.
Ciddi anlamda bu sıkıntıyı yaşayan insanların hayatları bir hayli zorlu ve problemli geçer. Önemli olan bu sorunla nasıl başa çıkacağımızı bilmek ve üstesinden gelmek. Öyle çabucak bir çözüm ya da bir sihirli dokunuş beklemek gerçeklik dışında hayalci bir yaklaşım olur. Çözüm için sabırlı ve istikrarlı olmak temel kuraldır. Temel odaklanma sorununu yenmek için yapabileceğimiz bazı yöntemler şöyledir.
Planlı Olmak
Her ne iş olursa olsun bir iş yaparken önceden o işi nasıl yapacağınızın nasıl bir yol izleyeceğinizin planını çıkarınız. Emin olun rotadan sapsanız da bu yöntemler sizi tekrar rotaya sokacaktır.
Düzenli Olmak
Bir işe niyetlendiniz ve başlamak üzeresiniz. O zaman o işin dışında sizin dikkatinizi dağıtabilecek ne varsa onları etrafınızdan ve gözünüzün önünden kaldırın.( bilgisayar, televizyon, vs…)
Zamanı Bölün
Yapmak istediğiniz işe başladıktan sonra onu bir çırpıda yapmak yerine zamanlara bilerek parça parça yapın. Bu şekilde yapmazsanız sizi sıkmaz ve işi yarım bırakmanıza da engel olur.
İstikrarlı Olun
Eğer bir işe niyetlendiyseniz kısa sürede o işten hemen sonuç almayı beklemeyin. Böyle bir beklenti içine girmek kısa vadede alamadığınız dönüşler sebebi ile sizin işi yarım bırakmanızı ve terk etmenize sebep olur. İstikrarlı olun ve azmedin kepçe kepçe yerine kaşık kaşık atın.
Kaynak: kisiselgelisim.com