Yönetim Danışmanlığı Nedir ?
Yönetim danışmanlığı basit haliyle “şirket doktorluğu” diye tanımlanabilir.
Yönetim Danışmanlığı, yöneticilere ve kuruluşlara, yönetim ve işletme sorunlarını çözüme kavuşturarak, yeni fırsatları tespit ederek ve kullanarak, öğrenmeyi ve değişiklikleri uygulamayı geliştirerek, kuruluş hedeflerine erişmelerinde yardım sağlayan bağımsız bir profesyonel danışmanlık hizmetidir.
Yönetim Danışmanlığı, iş stratejisi, kuruluş organizasyon yapısı, iş yapma yöntemleri alanlarındaki sorunları araştırır, belirler ve uygun önerileri geliştirerek bu önerilerin uygulanmasına destek veren danışmanlık hizmetidir.
Neden Yönetim Danışmanlığı,
Rekabet gücünü arttırır.
Var olan ve hedef pazarlara hazırlar.
Müşteri portföyünün geliştirilmesini sağlar.
Ciroyu arttırır. Maliyeti azaltır. Verimliliği arttırır.
İç organizasyonu güçlendirir ve geliştirir.
Stratejik yönetim tekniklerini geliştirir.
Yönetim ve karar verme sürecini geliştirir.
Finansal kaynak alanlarını arttırır.
Sektöre ilişkin genel ve özel bilgi sağlar.
İnsan kaynaklarının niteliğini geliştirir.
Bilgi sistemlerini ve değerlendirme kabiliyetlerini geliştirir. Verilerle yönetimi olgunlaştırır.
Yönetim Danışmanı Nasıl Çalışır?
Şirketin mevcut durumunu bilmeden herhangi bir öneri getirmek mümkün olmadığı için önce analiz çalışması ile başlarız. Bu bizim muayene ve film çekme aşamamızdır.
Bilgi ve bulguları değerlendirip ortaya bir analiz raporu çıkartırız. Bu bizim teşhis aşamamızdır. Tıpkı tıpta olduğu gibi yönetim danışmanlığında da “doğru teşhis” hayati önem taşır. Sorunları doğru belirledikten sonra çözüm önermek kolaylaşır.
Temel prensibimiz, her kuruluşun farklı olduğunu bilmek ve bu doğrultuda çözüm geliştirmektir.
Danışmanın sadece öneri getirmesi yeterli değildir. Başarı, uygulama aşamasında yatar.
Biz de, işletme sahibi ile birlikte, işin uygulama aşamasına geçeriz. Bu aşamada düzenli toplantılar, eğitimler, bilinçlendirme ve kurum kültürünü yerleştirme çalışmaları, strateji geliştirme toplantıları gibi çalışmalar yer alır. Uygulamayı, işletme içinde oluşturulan ekiplerle birlikte yaparız. Uygulama aşaması sonunda gelinen durumu, yeniden değerlendirip ne yapacağımıza karar veririz.
Bu aşamada işletme sahibi, çoğunlukla sürekli danışmanlık desteği ister. Düzenli toplantılarla gidişatı, gelişmeleri izlemek ister.
Danışmanlık hizmeti talep edecekler için en önemli öneri, tedavi için zamanında başvurmaları ve “ölüm yatağında olan hasta” için mucize çözüm talep etmemeleri olacaktır.
Yunus EROL / Yönetim Danışmanı
Comments