top of page

En Çok Yapılan Networking Hatası

İş hayatında sürekli düzenlenen etkinlikler, seminerler, eğitimler. Bunlara katılan onlarca, yüzlerce iş adamı, girişimci, meslek erbabı. Sizce sadece genel kültürlerini ve yetkinliklerini geliştirmek amacıyla mı bir araya geliyorlar? Bence tek amaçları bu değil. Kişilerin “kimi tanıdığı” yüz yıllardır başarının en önemli kriterlerinden birisi. Çevrenizde kurduğunuz tanıdık ağı normalde ulaşamayacağınız kişilere ulaşmanızı, normalde başaramayacağınız şeyleri başarmanızı sağlıyor. Ancak networking yaparken hala sıklıkla yapılan hatalar da var. Bu hatalar çoğu etkinliğin tek bir kişi bile tanımadan bitmesine yol açıyor.


Hâlbuki o eğitime, o etkinliğe, o seminere para verdiniz, zaman ayırdınız. Eğer aşağıdaki hataları yapmayıp doğru kişilerle tanışsaydınız projenizi, girişiminizi, planlarınızı, kariyerinizi anlatacaktınız ve inanılmaz kapılar açılacaktı. Bu fırsatı kaçırmaya değer mi? Kesinlikle değmez. O yüzden, acilen aşağıdaki hataları yapmayı bırakmalısınız ki networkünüz daha da kuvvetlensin. Buyurun:


Özgüven Eksikliği:Birileriyle tanışmanın önündeki en büyük engel özgüven eksikliğidir. “Nasıl yeni birileriyle tanışabilirim?” diye düşünürken tüm etkinlikten ve ortamdan bir insanla bile tanışamadan ayrılırsınız. Hâlbuki yeni insanlarla tanışma ihtiyacı duyan yalnızca siz değilsiniz. Herkes çevresini genişletmek istiyor, dolayısıyla herkes yeni insanlar tanımaya açık. Özgüveninizi toplayın, kendinize güvenin, dik yürüyün, selam verin, gülümseyin. İlk cümleden sonrası su gibi akacak merak etmeyin.


Hali Hazırda Tanıdıklarınızla Takılmak:Bir etkinlikte, bir toplantıda, bir seminerde, bir eğitimde hali hazırda tanıdığınız insanlarla takılmak ve zaman geçirmek çok güvenilir ve rahatlatıcı olabilir, ama bu etkinliklerin amacı bu değil ki? En azından bu tür ortamlarda tanıdığınız insanlarla zaman geçirme keyfinden ödün verin ve yeni insanlar tanımaya odaklanın.


Giriş Cümleleri Konusunda Zayıf Olmak:Herkesin özel zevklerini tahmin etmek zordur ancak çoğu kişinin ortak zevkleri vardır. Erkekler için futbol, televizyon; kadınlar için moda ve trendler bunlardan en önemlileridir. Bu şekilde ortak noktalar bularak sohbete girip devam ettirebilirsiniz. Ya da anlık gözlemlerle o etkinliğin / seminerin gündemiyle ilgili konular açabilirsiniz.


Hassas Konulara Girmek (Siyaset – Din vs.) :Tanıştığınız kişilerin siyasi ve dini görüşünü bilemezsiniz. Hayata bakış açıları sizden çok farklı olabilir. Orada bulunuş amacınız siyaset yapmak ve din tartışmak değil, yeni insanlar tanıyarak yeni fırsatlar oluşturmak. Dolayısıyla bu konulara kesinlikle girmeyin. Eğer karşı taraf girmeye çalışırsa nötr durmaya önem gösterin. Bu konular kırmızı çizgilerle doludur ve eninde sonunda mutlaka bir kırmızı çizgiyi geçersiniz.


Tanışılan Kişileri Kalıcı Hale Getirmemek:Gün bitince tanışıklığınız bitmesin. Özellikle etkinlik sonrası iletişimde kalmak networking’in en önemli kurallarından biridir. Kişinin önem sırasına göre kontakt sıklığını ve tarzını belirleyin ve kurallara uyun. Bu aslında tanışma işinden bile önemlidir çünkü aranızdaki ilişkiyi kemikleştiren davranışlar bunlardır.


Tanıdıklarınızı Tanıştırmamak:Bazı insanlar arkadaş gruplarını ayrı ayrı yönetmeyi severler ancak bu tam anlamıyla yararlı bir networking değildir. Arkadaşlarınızı, onların işine yarayabilecek diğer arkadaşlarınızla tanıştırmalısınız ki onlar da kendi arkadaşlarını sizlerle tanıştırsın. Aslında networking olayının organik bir şekilde büyümesi tam olarak bu anlama geliyor.


Comentarios


bottom of page